Krompir liječi cijelo tijelo, ali samo ako se ovako konzumira!

Osim sto je izrazito ukusan i može se spremati na različite načine, krompir može poslužiti i kao lijek. Krompir posjeduje mnoga ljekovita svojstva. Krompir je poznati lijek za srce i krvotok. Ruski narodni recepti preporučuju da svi stariji od 40 godina svakoga jutra prije doručka izrendaju jedan srednje velik sirovi krompir i pojedu ga kako bi spriječili arterosklerozu.

Jedan stari lijek protiv trakavice preporučuje da se naveče jede krompirova salata s uljem od oraha tri dana za redom. U Rusiji su se čepići izrezani iz svježih krompira stavljali u anus kao brzi lijek protiv hemoroida.

Sirov sok od krompira i vruća krompirova voda stavljali su se na bolne djelove tijela kod gihta, reume i lumbaga. Kod povišenog krvnog pritiska, kuvajte koru 4-5 krompira 15 minuta u 600 ml vode. Svaki dan popijte 1-2 šolje procjeđene i rashlađene tekućine.

Blagotvorna svojstva SOKA od sirovog KROMPIRA

Budući da gotovo uopšte ne sadrži masnoće, odličan je izvor energije za one koji žele da smršaju. Ipak, u narodnim lijekovima najviše se koristi sok sirovog krompira, i to tradicionalno za probavne tegobe: dispepsiju, koliku, gastritis, čirove na probavnim organima, bolesti jetre, žučne kamence i zatvor, te kao antacid.

Novija istraživanja pokazuju da krompir sadrži neke sastojke koji su možda djelotvorni protiv virusa i raka. Kora mu ima antioksidantske osobine, neutralizira razorne slobodne radikale koji su povezani s cijelim nizom degenerativnih bolesti, te time usporava proces starenja.

Sok od sirovog krompira umiruje upale i ubrzava zacjeljivanje kožnih infekcija, hroničnog dermatitisa, rana i čirova. Izrendan krompir pomješan s maslinovim uljem uspiješno se koristi za liječenje opekotina, opekotina od sunčanja, napukle kože i natečenih očnih kapaka. Kora od sirovog krompira dobra je obloga za rane i ozebline, a kada se stavi na sljepoočnice i protiv glavobolje i migrene.

Izvor: stil.kurir.rs

 

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *