EVO KAKO DA BRZO IZLIJEČITE PREHLADU: Pred spavanje uradite samo jednu stvar, UJUTRU ĆETE SE PROBUDITI KAO NOVI!

Sa hladnijim danima stigle su i dosadne prehlade. Iako najčešće posežemo za tabletama, najbolje je da prvo pokušate sa ovim savjetima.

Više tečnosti

Obična voda ili sok ublažiće grebanje u grlu i otpušiće nos. Osim čajeva, preporučuje se i pileća supa, jer nadoknađuje minerale i elektrolite, piše “Telegraf.rs”.

Ispiranje grla

Rastopite kašičicu soli u čaši mlake vode i isperite grlo, kako biste ga očistili od bakterija i virusa. Osim toga, ublažiće sekret koji tjera na kašalj i bolnu upalu.

Lagana gimnastika

Nekoliko lakih vježbica pomoći će imunom sistemu da se izbori s prehladom. Ali, važno je da se organizam ne napreže, a da prilikom fizičke aktivnosti puls ne prelazi sto otkucaja u minutu.

Hranljiva večera

San je ljekovit, to je poznato, a namirnice koje unesete pred spavanje mogu da pojačaju pozitivan efekat. Stručnjaci preporučuju meso koje nije masno, ribu, pasulj, integralni pirinač, kao i što više svježeg povrća, jer je bogato antioksidansima.

Vruć tuš pred spavanje

Neposredno pred odlazak u krevet istuširajte se vrućom vodom. To će da opusti mišiće, otkloni drhtavicu, a vrela para će da oslobodi disajne organe.

O tome kako ih se riješiti i što prije ozdraviti već smo pisali, a sada otorinolaringolog otkriva i koje su najveće pogreške koje radimo, a koje usporavaju proces oporavka.

Oko 95 posto upala grla uzrokuju virusi pa nema svrhe uzimati antibiotike. Virusi uzorkuju i neugodne simptome poput crvenog i otečenog grla. Ako se pojavi žuta sluz ili bijele naslage, odnosno točkice, vjerojatno se radi o bakterijskog infekciji.

Virus će pogoditi cijeli respiratorni sistem i dišne puteve, a ne samo grlo. U oba slučaja potrebno je voditi računa o hidrataciji tijela i izbjegavati ispijanej alkoholnih pića, ali i kave koja uzorkuje dehidraciju.

Grgljanje slane vode pomaže kod upaljenog grla. Možete je pripremiti tako da dvije kašičice soli stavite u pola litre vode i čuvate je u hladnjaku jer hladen tvari djeluju umirujuće. Za brzo uklanjanje boli u grlu dobro je koristiti anestetik za grlo u spreju.

Ako imate glavobolju ili temperaturu nemojte uzimati ibuprofen. To je jedna o češćkih pogrešaka. Paracetamol je blaži za želudac od aspirina, a postoje dokazi da ibuprofen usporava reakciju imunološkog sistema.

Trebali biste se suzdržati i od govora, ali i od pušenja.

 

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *