OPASNO PO ŽIVOT: Imate li neki od OVIH simptoma? Nagovještavaju nešto loše!

Ljudsko tijelo je zaista nevjerojatan mehanizam koji nam može na razne i pomalo neobične načine “dojaviti” što mu ne odgovara, kao i koji mu vitamini nedostaju.

Važno je simptome primijetiti na vrijeme i tako pomoći sebi prije nego se teže razbolimo.

Pukotine na rubovima usana
Najčešći uzroci pojave pukotina mogu biti: nedostatak vitamina B skupine, neke bolesti želuca s pojačanim lučenjem želučane kiseline, anemija uzrokovana nedostatkom željeza zaraza bakterijama streptokokom i stafilokokom, gljivicama (najčešće kandidom), loši higijenski uvjeti i neadekvatna higijena usne šupljine, dijabetes…

Ako ste isključili neke od gornjih faktora, ovo je zasigurno znak manjka: željeza, cinka i vitamina B skupine poput nijacina (B3), riboflavina (B2) i B12.

Rješenje: Jedite više tofua, kvinoje, posnog sira, blitve i špinata, kikirikija, suhih marelica, šparoga, svih vrsta sjemenki i mahunarke. Kombinirajte namirnice s brokulom i keljom radi apsorpcije željeza (C vitamin).

Prekomjerno lizanje usana ili izloženosti vjetru, hladnoći, odnosno suhom zraku može dodatno pogoršati stanje i dovesti do još većih pukotina te vrlo tanke kože zato pripazite i na to.

Crveni osip na licu i/ili preveliko opadanje kose
Ljuskavi osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje na licu, kao i pojačano opadanje kose mogu biti znakovi nedostatka biotina.

Rješenje: Jedite kikiriki, bademe, blitvu, kozje mlijeko, jogurt, rajčice, mrkvu, luk, orahe, mlijeko, sezam, banane, avokado, gljive.

Crvene ili bijele izrasline sliče aknama (na obrazima, rukama, bokovima)
Crveni i bolni potkožni prištevi koji nalikuju na akne u odrasloj dobi mogu biti znak neravnoteže hormona, ali često i nedostatka esencijalne masne kiseline te vitamina A i D.

Rješenje: Povećajte unos zdravih masti, jedite što više orašastih plodova i sjemenki poput lana. Itekako je važan i unos lisnatog zelenog povrća, ali i mrkve i paprike za vitamin A. Pojačajte također unos mliječnih proizvoda.

Utrnulost ruku, stopala i drugih dijelova tijela ili peckanje
Osjećaj ukočenosti, privremeni gubitak osjeta te trnci u rukama i nogama najčešće su znak manjka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u izravnoj vezi s perifernim živčanim sustavom te njihov manjak uzrokuje smetnje, ali i poremećaj koji se očituje u anksioznosti, depresiji, anemiji i umoru.

Rješenje: Jedite špinat, šparoge, ciklu, sve vrste graha, mliječne proizvode, prenosi Magazin

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *