6 ZNAKOVA KOJI POKAZUJU DA IMATE VISOK HOLESTEROL: Mnogi zanemare OVO, a može biti KOBNO Share

Bez obzira na sve znakove visokog holesterola koji slijede, ako imate neke, morate prvo posjetiti svog ljekara kako bi testiranjem krvi mogao to i da potvrdi. U svakom slučaju, provjeravanje nivoa holesterola u krvi može pomoći prevenciji srčanih oboljenja i spasiti živote.

Kako je pitanje zaista individualno, može biti da već imate podosta visok holesterol, a da nemazr nijedan od ovih simptoma. To znači da čak i ako se osjećate poprilično zdravo, vaš holesterol može da bude visok godinama, a da niste ni primijetili.

Ipak, postoje neki pokazatelji visokog holesterola na koje morate da pripazite. Oni mogu imati veze i s drugim stanjima u vašem tijelu, pa ponavljamo da je kod razrješenja ikakve sumnje, najsigurnije odraditi test kod ljekara.

Žućkaste izrasline na kapcima

Ako ste primijetili bezbolne žute izrasline na donjim i gornjim kapcima, to se zove ksantelazma i ukazuje na povišene masnoće u krvi. Ksantelazma neće naštetiti tvom vidu, no jedini način uklanjanja ovih izraslina je određenim kiselinama ili laserima, a jedini trajni način je stavljanje holesterola pod kontrolu.

Sivi prstenovi oko rožnjače

Stante blizu ogledalu i promatrajte svoje oči. Postoji li sivkasti ili mliječno bijeli prsten ili polumjesec oko vaše rožnjače, to može biti arcus senilis, takođe uzrokovan taloženjem masti u rožnjači. Prsten bi trebalo da nestane nakon spuštanja nivoa holesterola.

Trnci u dlanovima i stopalima

Visok holesterol može zaštopati veliki broj vena u vaše, tijelu, što će zaustaviti dotok vazduha i drugih potrebnih nutrijenata do vaših perifernih nerava, koji su im potrebni za normalno funkcionisanje.

Bol u vratu i potiljku

Već smo spomenuli začepljenost vena kod visokog holesterola, a osim trnaca, ona može uzrokovati bolove u vratu i potiljku zbog manjka cirkulacije uslovljenog tim začepljenjem. Isto se može dogoditi i vašim ramenima.

Ubrzan rad srca

Većinu vremena, srčane anomalije nisu opasne. Mogu biti uzrokovane anksioznošću, stresom ili nekim lijekovima, no mogu ukazati i na probleme u kardiovaskularnom sistemu, od kojih je jedan i visok holesterol.

Neuravnotežena ishrana i nezdravi način života

Ako jedete više masne hrane od voća i povrća, pušite i volite piti alkohol u većim količinama, imate višak kilograma i ne vježbate gotovo nikada, postoji vrlo velika mogućnost da vam je holesterol povišen. Osobe koje u porodici imaju već nekoliko dijagnoza visokog holesterola su u još većoj opasnosti.

Novi

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *