URASTAJU VAM DLAKE? Evo šta ćete uraditi PRIJE BRIJANJA: Riješite se ovog problema zauvijek

Urasla dlaka uglavnom je bezazlena pojava, a može se javiti u bilo kom uzrastu nakon puberteta i obično zahvata dijelove tijela sa jačom dlakom poput bikini regije kod žena ili brade i vrata kod muškaraca.

Urasla dlaka može da bude veliki estetski problem, posebno ukoliko se pojave ožiljci ili drugačija prebojenost regije.

Glavni faktori urastanja jesu struktura i smjer rasta dlake, kao i metode njenog uklanjanja. Kovrdžava dlaka ima oštar vrh kada se odsiječe, a ako se to učini blizu kože, lako može prodrijeti nazad kroz kožu i izazvati urastanje.

 

Ukoliko se tokom brijanja koža previše zateže, odsječena dlaka može se povući nazad i nastaviti rast ispod površine kože. Korištenje brijača sa duplom oštricom još je jedan uzrok urastanja, jer prva oštrica povlači dlaku, a druga je siječe, nakon čega se dlaka uvlači ispod kože.

Nažalost, bikini zona naročito je podložna ovom problemu, jer su dlačice ovog dijela prilično oštre i uvijene (urastaju u kožu, što rezultira pojavom bolnih sitnih akni).

Najbolje što možete da učinite jeste da uradite piling kože prije i nakon brijanja.

Tako će folikuli dlake ostati otvoreni i čisti (zbog uklanjanja površinskog sloja izumrlih ćelija, koje zatvaraju pore), a dlačica neće biti blokirana ispod kože.

Dan prije uklanjanja malja, bez obzira na koji način to činite, koristite lufu i sapun, ili piling-gel za tuširanje.

Nakon depilacije voskom, kada se crvenilo i iritacija kože povuku, utrljajte u kožu sloj preparata (astrigenta) na bazi salicilne kiseline. Završite postupak nanošenjem neke antibakterijske kreme ili masti koja sprječava svrab i infekciju folikula, pise Novi

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *