Sadrži 93 procenta vode, i sve žive vitamine: Ovo povrće je pravo čudo za organizam!

Tikvice poboljšavaju rad mozga i koncentraciju, smiruju živce i jačaju ih, podstiču rad crijeva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije

Zbog široke primjene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja. One su univerzalno povrće kada su našem tijelu potrebni vitamini, a našem mozgu snaga. Tikvice su obavezan sastojak mediteranske kuhinje. Potiču iz zapadne Indije i Meksika, odakle su i stigle u naše krajeve. Popularne su zahvaljujući maloj kaloričnoj vrijednosti (100 grama tikvica ima samo 11 kalorija). Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom ljeta, sadrži visok procenat vode – 93 odsto.

Zašto valja jesti tikvice?

Sadrže mnogo vitamina, minerala, posebno je visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena. Kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, snabdjevaju dragocijenim hranljivim materijama i čine nas vitkim. Kod tikvica su važne i gorke materije, jer podstiču rad crijeva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Konzumiranjem tikvica poboljšavaju se rad mozga i koncentracija, tikvice smiruju živce i jačaju ih, a tako ćete bolje pod-nositi stres. Antioksidanti, vitamin C, beta-karoten i folna kiselina u tikvicama smanjuju nivo holesterola u krvi.

Takođe se jačaju mišići i srce, a može se pobediti i zatvor. Tikvice izbacuju vodu i štetne materije iz tijela, i poboljša-vaju varenje bjelančevina. Zato je važno da ih što češće jedete uz meso i ribu.

Ko treba da ih izbjegava

Uprkos visokim hranljivim vrednostima, tikvice spadaju u grupu namirnica koje sadrže oksalate, soli oksalne kiseline, koje mogu da izazovu zdravstvene probleme kod ljudi koji imaju problema sa funkcionisanjem bubrega i bešike. Zato se njima preporučuje izbjegavanje tikvica u ishrani.

Pripremanje tikvica

Postoje mnogi načini na koje možete pripremiti tikvice. Možete ih pohovati, peći, puniti različitim nadjevima ili pripremiti kao ukusnu salatu sa ostalim povrćem. Odlično su predjelo, kao i glavno jelo, a najbolje se kombinuju sa povrćem intenzivnog ukusa, kao što su paradajz, plavi patlidžan, luk, paprika ili pečurke. Od začina su za tikvice najbolji matičnjak, bosiljak, ruzmarin, timijan i origano. Ako se stave u tijesto za kolače, tijesto postaje posebno sočno.

Sačuvajte ih za zimu

Mlade tikvice su gotovo najpogodnije povrće za zamrzavanje. Prije zamrzavanja ih treba oprati i isjeći na kolutove debljine jedan centimetar. Zatim bi ih trebalo držati na pari oko dva minuta i na kraju potopiti u hladnu vodu da bi se ohladile. Potom ih treba ocijediti, poređati kolutove jedan do drugog na poslužavnik i ostaviti u zamrzivaču četiri sata. Poslije toga, tikvice bi trebalo prepakovati u kese i vratiti u zamrzivač.

Izvor: Still

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *