NEMOJTE ČEKATI: POBIJEDITE PREHLADU ZA JEDAN DAN

Danas je prehlada među najraširenijim bolestima u svijetu, posebno u ovim hladnim mjesecima na prijelazu godišnjih doba.

Ukratko, jesen je godišnje doba koje sa sobom donosi mnoge zdravstvene probleme.

Kazali smo već da prehlada, pa i gripa spadaju u najčešća oboljenja respiratornog trakta, a prehlada se javlja češće nego sve ostale bolesti zajedno.

Većina ljudi se prehladi nekoliko puta godišnje, obično u proljeće i jesen. To je vrijeme kada se znatno mijenjaju klimatski uvjeti, pa naš organizam slabije reagira.

Ako osjećate da ćete se razboljeti svakako bi bilo dobro da poduzmete odgovarajuće korake i spriječite razvoj bolesti. Ako na vrijeme krenete s prevencijom, moguće je spriječiti veći razvoj bolesti i raznih upala u organizmu:

Predstavit ćemo neke jako dobre metode protiv prehlade

Napravite prirodni lijek protiv prehlade – Ako osjećate prve simptome prehlade ili gripe uradite sljedeće.

U litar i po prokuhane i ohlađene do sobne temperature vode dodajte 1 kašiku krupne morske soli, sok od jednog limuna i 1 gram askorbinske kiseline. Askorbinsku kiselinu možete pronaći u šumećim tabletama ili vitaminu C u prahu.

Po želji možete zasladiti žlicom domaćeg meda. Dobro promiješajte i popijte ovaj rastvor kroz sat i pol. Po potrebi ponovite još jednom.

Još jedan dobar lijek za prehladu:

Ugrijte 100 ml crnog vina, dodajte u njega 1/4 kašikice mljevenog bibera i 1 žlicu domaćeg meda. Promiješajte i popijte toplo pred spavanje.

Za kraj još jedan recept koji će ukloniti simptome prehlade:

Uzmite jednu bocu piva od 0,5 l, pretočite u maleni lončić i ugrijte. Ugrijte dovoljno da pivo bude vruće, ali ne da proključa.

Skinite sa vatre i dodajte 2 kašike meda i prstohvat cimeta i karanfilića pa na kraju sve promiješajte.

Pijte ovaj napitak kroz večer, pred spavanje, malim gutljajima. Potom lezite u krevet i dobro se odmorite.

Izvor: Hayat

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *