Kako Rusi liječe bronhitis?

Zimsko doba, česte promjene vremena i velike temperaturne razlike kojima smo izloženi u posljednje vrijeme su dušu dali za obolijevanje od upale bronhija – bronhitisa.

Bronhitis izazivaju virusi, bakterije, fizički i kemijski faktori (suh, hladan zrak, vrući zrak, smog i si). Pušenje, prehlada, začepljen nos i disanje na usta, deformacija grudnog koša, kronične bolesti dodatno će “olakšati” dobijanje bronhitisa. Po dužini liječenja, razlikujemo akutni i kronični bronhitis. Akutni bronhitis koji nije propisno izliječen prerasti će u kronični, koji je daleko teže liječiti.

Simptomi bronhitisa

Osnovni simptomi su suh ili produktivan kašalj, slabost, dispneja. Temperatura najčešće raste do 38 C, ali može biti i normalna.

Liječenje bronhitisa narodnim lijekovima

Ruski narodni ljekari bronhitis najčešće liječe mješavinama trava. Popularni narodni lijekovi su i medvjeđa ili jazavčija mast, bijeli i crveni luk.

Kako se kod nas ne mogu baš lako naći mast od medvjeda ili jazavca, mi vam predstavljamo nekoliko efikasnih narodnih lijekova za koje namirnice imate u svako doba. Dobro operite krumpir i skuhajte ga zajedno sa korom. Dodajte 1 žlicu biljnog ulja i izgnječite. Dobijenu masu umotajte u lanenu ili pamučnu krpu i stavite na grudi oboljelog, pazeći da ne stavite u predjelu srca. Utoplite bolesnika i neka leži dok se obloga od krumpira ne ohladi. Ponavljati ovaj postupak svaku večer. Liječenje traje 10 – 12 dana.

Zagrijte mladi (tzv.švapski) sir. Pomiješajte ga s medom (na 100 grama sira – 1 žlica meda). Napravite oblogu i stavite je na grudni koš (ne u predjelu srca). Ove obloge stavljajte jednom dnevno, svakodnevno ili svaki drugi dan. Terapija se sastoji od 10 – 12 obloga. Ove narodne recepte možete primjenjivati uz redovnu terapiju koju vam propiše vaš ljekar.

 

Related Posts

Savršena, moćna aromatična biljka koja leči srce: Svaka bašta treba da je ima

Moćna i aromatična biljka koja čeliči srce – svaka bašta treba da je ima! Kada je u pitanju zdravlje, korišćenje začinskih biljaka u ishrani može biti od ogromne pomoći. Iako…

Read more

OVAKO SE NEKADA PRAVILO SLATKO OD JAGODA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: DANAS JE ZABORAVLJENO, A SVE BAKE SU GA SPREMALE

Starinski recept koji će vas vratiti u djetinjstvo kada ga prvi put probate. U desertu možete uživati ​​kao specijalitet ili kao fil za torte ili palačinke. Dodaje prekrasnu aromu jelima…

Read more

KISELE PUNJENE PAPRIKE ZA ZIMU…MUŽ KAŽE BOLJE NEGO U RESTORANU

Sastojci 60-70 rog paprika 1/2 kg bijelog luka 200 g soli 300 g hrena Podravka (teglica od 340g) 1/2 l ulja 1 vezica celera 1 vezica persuna 1 dl esenca…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *