Napravite „vitaminsku bombu” za jačanje imuniteta — za djecu i odrasle

Jak imunitet — to je otpornost organizma na različite bolesti, pa samim tim i dobro zdravlje. Iako je u našim apotekama svakodnevno sve više preparata za jačanje imuniteta — narodni ljekovi ne gube svoju popularnost i značaj u ovom procesu.

To je i razumljivo, jer ni jedan sintetički preparat iz apoteke ne može da zamijeni prirodne proizvode, koji su lako dostupni i veoma efikasni u liječenju raznih bolesti.

Imajući pripremljenu ”teglu vitamina” — zadovoljićete ne samo dječije potrebe za slatkišima, nego i ojačati imuninet cijele porodice. Predlažemo vam dva recepta smjese za jačanje imuniteta. Oba su izvrsna — i isprobana. Na vama je da izaberete.

Recept za jačanje imuniteta za djecu i odrasle

-100 gr suvog grožđa (veoma je bitan kvalitet suvog grožđa)
-150 gr zrna oraha
-100 gr badema
-kora od dva limuna
-100 gr suvih kajsija
-100 gr suvih šljiva
-250-300 gr meda
-ako ste u prilici — vrlo je dobro dodati i 100 gr pinjola (odlični su za jačanje imuniteta)

Priprema

Sameljite u mašini za mljevenje mesa: suvo grožđe, orahe, bademe, pinjole i limunovu koru. U smjesu dodajte sok od dva limuna, čiju koru ste prethodno samljeli. Promiješajte. Dalje, dodajte suve šljive i suve kajsije. Promiješajte. Na kraju dodajte med i opet promiješajte. Ostavite da odstoji na tamnom mjestu 1-2 dana.

Za djecu stariju od 3 godine — 1 kašičica dva puta dnevno.
Za odrasle: 1-2 kašike tri puta dnevno.
Teglu sa vitaminima čuvajte u frižideru.

Recept za jačanje imuniteta za odrasle

-200 gr suvih kajsija
-200 gr suvih šljiva
-200 gr suvih smokava
-200 gr orahav
-1 limun
-50 ml rakije
-250 gr meda

Priprema

Suvo voće i limun zajedno sa korom sameljite u mašini za mljevenje mesa. U smjesu dodajte med i rakiju i promiješajte. Teglu držite u frižideru. Uzimajte po 1 supenu kašiku prije obroka, prenosi portal Znamo

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla Mnogi se pitaju kako kiseliti kupus u teglama, a mi imamo najbolji recept. Sastojci: Kupus…

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *