CRNO GROŽĐE JE IDEALNO ZA ZDRAVLJE: EVO ŠTA SVE LIJEČI I ZAŠTO DA GA STALNO JEDEMO.

Zdravstvene blagodati crnog grožđa opsežno su proučavane. Hemikalije koje sadrže mogu vam dati zdraviju kosu i kožu, poboljšati zdravlje srca, pa čak i zaštititi stanice od raka.

Bogat antioksidansima

Neke sorte crnog grožđa imaju mnogo više antioksidansa od zelenog grožđa. Ova hemijska jedinjenja pomažu u zaštiti vaših ćelija od oštećenja. Oni štite od bolesti poput raka, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i bolesti srca. Oni vam mogu pomoći i da se brže izliječite od bolesti.Smatra se da resveratrol, antioksidans sadržan u grožđu, nudi izuzetnu zaštitu srca i mozga. Također je poznato da pomaže tijelu u borbi protiv raka, virusa i upala.

Poboljšaje kardiovaskularno zdravlje

Jedna od najpoznatijih blagodati resveratrola je poboljšanje zdravlja srca. Možda ste pročitali da pijenje crnog vina pomaže u stabiliziranju krvnog pritiska, smanjenju kolesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Naučnici smatraju da je resveratrol, koji se nalazi u kožicama crnog i crnog grožđa, ono što crnom vinu daje svojstva zdravih za srce.

Zaštitite od raka

Resveratrol je usporio rast karcinoma u laboratorijskim testovima i ispitivanjima na životinjama, ali potrebno je više studija kako bi se saznalo hoće li pomoći ljudima u borbi protiv raka.

Foto: pixabay.com
Može usporiti Alzheimerovu bolest

Resveratrol može usporiti napredak Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su primijetili da je umjereno pijenje crnog vina povezano s manjim rizikom od gubitka pamćenja. U studijama su pacovi liječeni resveratrolom pokazali poboljšanu memoriju i funkciju mozga. Istraživači su otkrili neke hemijske veze između resveratrola i zdravlja mozga, iako su potrebna dodatna istraživanja.

Može pomoći u borbi protiv gojaznosti

Resveratrol i drugo jedinjenje u crnom grožđu, nazvano pterostilbene, pokazali su efekte protiv gojaznosti u laboratorijskim ispitivanjima i ispitivanjima na životinjama. Čini se da oba sastojka pomažu tijelu da poboljša crijevne bakterije i regulira energiju, ali potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se utvrdilo mogu li se boriti protiv gojaznosti kod ljudi .

Izvor: webmd.com

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *