SOK KOJI SVI IMATE U KUĆI SPREČAVA TROMBOZU: Prava je riznica zdravlja, štiti srce i podmlađuje, evo kako da ga konzumirate

Ova zdrava namirnica bogata je vitaminima C, B i K, kao i mineralnim solima!

Osim što ga volimo u skoro svakoj salati i često dodajemo kuvanim jelima, paradajz je veoma korisna namirnica i prirodni lijek za mnoge tegobe. Bogat vitaminima C,B i K, kao i mineralnim solima (kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa) svakako spada u zdravu hranu.

Takođe i sok od paradajza može poboljšati vaše zdravlje na nekoliko načina. Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava celokupno stanje organizma.

Ljekovita svojstva soka od paradajza ogledaju se u tome što reguliše metabolizam, jača otpornost i izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku, reguliše varenje, pozitivno deluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.

Naučna istraživanja su pokazala i da sok od paradajza sprječava trombozu. Pogotovo kod osoba sa dijabetesom tipa 2, kod kojih je povećan rizik od nastanka tromba. Kako je ova pojava najčešći uzročnik infarkta srca i mozga, preporučuje im se konzumiranje soka od paradajza, s tim što je potrebno istovremeno smanjiti unos natrijuma.

Preporuka za uzimanje soka je najmanje 2 dl svježe pripremljenog napitka svakog dana.

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla Mnogi se pitaju kako kiseliti kupus u teglama, a mi imamo najbolji recept. Sastojci: Kupus…

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *