OVE DVIJE NAMIRNICE ŠTITNA ŽLIJEZDA NIKAKO NE VOLI: Ograničite unos!

Na zdravlje štitne žlijezde treba da mislimo na vrijeme i da uradimo sve što možemo kako bismo sačuvali ovu važnu žlijezdu i kako bi ona mogla nesmetano da obavlja svoje funkcije.

1. Pržena i prerađena hrana

Sa njom nećete unijeti u organizam ništa dobro, ali ćete zato unijeti mnogo više natrijuma i loših masnoća nego što ste planirali. Ove supstance imaju negativan uticaj na cijelo tijelo, pa tako i na štitnu žljezdu.

2. Gluten

Ovo se odnosi na osobe koji ga teško podnose, a prema istraživanjima, veliki broj pacijenata s bolestima štitne žlijezde ima i celijakiju.

ŠTA VOLI ŠTITNA ŽLIJEZDA?

Da biste poboljšali rad štitnjače i regulirali proizvodnju hormona, vrlo je važno pripazitina prehrambene navike. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminima B grupe i željezom. Također, povećajte unos namirnica koje su bogate vitaminom A.

Nećete pogriješiti ako jedete više svježih i organskih namirnica koje su bogate antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cvekla i paradajz. Koristite zdrave i korisne masnoće, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće. Idealan izbor su morske alge, bogate jodom i drugim hranjivim tvarima.

Štitnoj žlijezdi možete pomoći i kvalitetnim dodacima prehrani, u obliku vitamina i minerala. Ali, morate paziti jer nisu svi dodaci prehrani dobri za njeno zdravlje. Mnogi od njih imaju i interakciju sa sintetskim lijekovima koje možda već uzimate kao propisanu terapiju.

Dobar izbor

Zato je bitno znati koje vitamine i minerale je neophodno uzimati, a kod kojih je potreban poseban oprez. Preporučeni su: jod, vitamini B grupe, cink i selen te hrana bogata L-tirozinom.

Pomoć u održavanju zdravlja štitne žlijezde nude i nemasno meso, riba iz hladnih mora, lan i grah. Organska jela posebno su dobar izbor jer ne sadrže određene steroide i hormone koji mogu smanjiti prirodnu proizvodnju hormona štitnjače.

Dobri izvori omege-3

Omega-3 masne kiseline su važne za štitnu žlijezdu. Tunjevina i losos su dobri izvori ako je riječ o ribi ulovljenoj u moru, a ne onoj uzgojenoj u ribnjacima. Da bi imala omega-3 masne kiseline, riba treba jesti alge. Lanene sjemenke, također, pomažu štitnjači. Sameljite ih u mlinu za kafu pa ubacite u jogurt, salate i supe. U kuhana jela dodajte ih nakon što je jelo skuhano, a ne ranije.

Vježbanjem do zdravlja

Ako se ne pokrenete, neće se pokrenuti ni vaša štitnjača. Vježbanje je važan faktor u brizi za cjelokupno zdravlje, a kod štitnjače je presudno. Ako bolujete od poremećenog rada ove žlijezde, za vas nisu naporni treninzi koji od vas očekuju da prelazite granice izdržljivosti.

Prevelik napor izazvat će u vašem tijelu dodatno iscrpljivanje i stvoriti novi pritisak na već narušenu štitnjaču. Zato, krenite s laganim vježbama, šetnjom, aerobikom, vožnjom bicikla, a onda povećavajte svoju izdržljivost i snagu. (novi.ba)

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *