Dokazano najlekovitija voćka: Leči sve, od dijabetesa do kardiovaskularnih oboljenja!

U ovom voću se nalazi neverovatna količina vitamina i minerala. Brojnim istraživanjima je dokazano da leči mnoge zdravstvene tegobe

U ukusu i mirisu dinje svi uživamo, a nismo ni svesni koliko je lekovita. Ima malo kalorija pa se preporučuje svim osobama koje pokušavaju da skinu kilograme, osvežava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu, zaustavlja rast ćelija raka i leči dijabetes.

Sadrži oko 88 % vode i samo 11 % šećera, pa se preporučuje njena primena nekoliko puta u toku dana. Vitamin A iz dinje je neophodan za dobar vid i ten, a uz njega sadrži i vitamin C. Ova dva antioksidanta štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja I starenja.

Neka nova istraživanja tvrde da betakaroten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića maternice, želuca i oralnih bolesti. Biljna vlakna povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih radikala i odlična su pomoć kod nadutosti.

Štiti zdravlje očiju

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju, beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin. S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do slepila, dinja je odličan izbor za sprečavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.

Reguliše krvni pritisak

Dinja sadrži vlakna, kalijum, vitamin C i kolin koji popravljaju zdravlje srca. Reguliše holesterol i krvni pritisak.

Sprečava nastanak kamena u bubregu

Unos kalijuma povezan je i sa smanjenim rizikom od kapi i gubitka mišićne mase. Ovaj mineral, takođe, sprečava nastanak kamenja u bubregu.

Reguliše probavu

Dinja je dobar izbor za one sa osetljivim želucem jer sadrži enzime i ne troši energiju organizma na probavljanje hrane. Zbog obilja vlakana i vode sprečava zatvor i pomaže u regulaciji probave, zdravlju probavnog trakta i izbacivanju toksina iz creva.

Izvor: stil/narodnilijek.com

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *