”Biljka besmrtnosti” : Šokantni razlozi zašto je aloe vera ČUDOTVORNI LIJEK

Poznata Egipćanima kao ”biljka besmrtnosti” i Indijancima kao ”nebeska” , aloe vera dolazi s nevjerovatnim ljekovitim svojstvima – od kojih neke možda već znate.Možda imate čak i biljku aloe vere u vašem domu za one male hitne slučajeve poput ogrebotina, rezova i opeklina, ali jetse li znali da aloe vera nije ograničena na lokalnu upotrebu i zapravo je korisnija za vaše tijelo kada se konzumira oralno?

Aloe vera sadrži više od 200 bioloških aktivnih, prirodnih sastojaka koji uključuju polisaharide, vitamine, enzime, aminokiseline i minerale koji potiču apsorpciju hranjivih tvari.

MINERALI

Aloe vera ima puno minerala uključujući kalcij, magnezij, cink, hrom, selen, natrij, željezo, kalij, bakar i mangan.Ovi minerali rade zajedno kako bi potaknuli metaboličke puteve.

ENZIMI

Aloe vera sadrži važne enzime poput amilaze i lipaze koji mogu pomoći u probavi razbijanjem masnih i šećernih molekula.

VITAMINI

Nevjerovatno, aloe vera je ejdna od rijetkih biljaka koja sadrži vitamin B12, koji je potreban za proizvodnju crvenih krvnih ćelija.Ovo je sjajna vijest posebno za vegetarijance i vegane, koji često dobijaju adekvatne količine B12 kroz redovnu prehranu.Aloe vera takođe ima vitamin A,C, E , B1,B2, B3 i B6.

AMINOKISELINE

Aloe vera sadrži 20 do 22 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne ljudskom tijelu.Sadrži i salicilnu kiselinu koja se bori protiv upale i bakterija.

OSTALE UPOTREBE ALOE VERE

Osim što je izvrsno sredstvo za čišćenje tijela, uklanjajući toksičnu tvar iz želuca, bubrega, slezene, mjehura, jetre i debelog crijeva, aloe takođe može ponuditi učinkovito olakšanje od neposrednih bolesti, kao što su probavne smetnje, uznemireni želudac, čirevi i upala crijeva.Takođe jača probavni trakt i ublažava upalu zglobova, što je čini izvrsnim izborom za bolesnike s artritisom.

KAKO DA UZIMATE ALOE VERU?

Aloe se može konzumirati ravno iz biljke, ali najjednostavnija i najprivlačnija mogućnost je vjerovatno sok od aloe, koji možete naći u većini trgovina zdrave prehrane.Takođe možete kupiti lišće iz mnogih uobičajenih prodavnica prehrambenih namirnica, ili imati svoju vlastitu biljku.

Izvor: OazaZnanja

Related Posts

Savršena, moćna aromatična biljka koja leči srce: Svaka bašta treba da je ima

Moćna i aromatična biljka koja čeliči srce – svaka bašta treba da je ima! Kada je u pitanju zdravlje, korišćenje začinskih biljaka u ishrani može biti od ogromne pomoći. Iako…

Read more

OVAKO SE NEKADA PRAVILO SLATKO OD JAGODA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: DANAS JE ZABORAVLJENO, A SVE BAKE SU GA SPREMALE

Starinski recept koji će vas vratiti u djetinjstvo kada ga prvi put probate. U desertu možete uživati ​​kao specijalitet ili kao fil za torte ili palačinke. Dodaje prekrasnu aromu jelima…

Read more

KISELE PUNJENE PAPRIKE ZA ZIMU…MUŽ KAŽE BOLJE NEGO U RESTORANU

Sastojci 60-70 rog paprika 1/2 kg bijelog luka 200 g soli 300 g hrena Podravka (teglica od 340g) 1/2 l ulja 1 vezica celera 1 vezica persuna 1 dl esenca…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *