GIHT, EVO KAKO SMANJITI UPALU: Ovo trebaju svi pročitati koji imaju ovaj problem, savjet DOKTORA

Giht je oboljenje koje se manifestuje pojavom akutnih napada boli u predelu zglobova praćenih crvenilom i otokom. Međutim, još češće se oboljenje javlja u hroničnoj formi koja se odlikuje ne samo promjenamana zglobovima, već promenama na srcu, krvnim sudovima i nervima, kao i bolovima u pojedinim mišićima.

Smatra se da je uzrok gihta taloženje natrijumovih soli mokraćne kiseline u hrskavici, čahuri zglobova i tetivama. Međutim, pravi razlog nastanka gihta može se naći u poremećaju metabolizma purina, piše doktor Predrag Nenadić u knjizi “Hrana kao lek”.

Svako razgrađivanje ćelija u organizmu, a naročito mišićnih, kao i svako povećano unošenje mesa, posebno iznutrica, praćeno je povećanim stvaranjem mokraćne kiseline u krvi i zglobovima.
Neposredan uzrok ovom poremećaju u metabolizmu purina nije poznat, ali je primjećeno da se giht češće javlja kod debelih – gojaznih osoba, pretežno kod muškaraca starijih od trideset godina.

Dijetoterapija:

Pri planiranju dijetoterapije, treba se rukovoditi sledećim principima:

– Kalorijske vrijednosti dnevnog obroka treba smanjiti do te mere da osoba kilažu svede na idealnu što prije.

– U dnevni meni ne smiju da ulaze namirnice koje sadrže veliku količinu nukleoproteina, odnosno purinskih baza.

Koje namirnice jesti tokom gihta?

Žitarice: jesti samo testa napravljena bez kvasca.

Mleko i j proizvodi: mogu da se jedu i piju u željenoj količini.

Meso i iznutrice: Zabranjena je svaka upotreba mesa. Čim se simptomi gihta smanje, konzumirati samo manje količine mesa.

Jaja: Dozvoljeno je konzumirati 3 do 4 jaja dnevno.

Masti: Prednost imaju masti s niskom tačkom topljenja, ali ih treba umjereno koristiti.

Povrće: Spanać, pečurke, pasulj, sočivo i grašak nisu dozvoljeni. Ostalo povrće je dozvoljeno. Prednost imaju krompir u kuvanoj formi, nikako pržen ili pečen.

Voće: Dozvoljeno je sve voće.

Šećerni koncentrati: Šećer je dozvoljen, ali u umjerenim količinama. Poenta je smršati što pre, zbog toga treba izbjegavati velike količine šećera.

Napici: Dozvoljeni su kafa, čaj, kakao. Nikako piti alkohol!

Kvasac: Treba izbegavati svaku upotrebu kvasca, u bilo kojoj formi.

Preporuka: Dnevni obrok da sadrži oko 2000 kalorija, a to ćete obezbediti sa: 65 grama bjelančevina, 80 grama masti, kao i 270 grama ugljenih hidrata. Ove vrednosti su pretpostaljene osobi čija je idealna tjelesna težina 70kg, a tjelesna visina 170

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.(novi.ba)

 

Related Posts

Dr Nenadić tvrdi da se holesterol ne dobija od jaja, pečenja i slanine, već od ove stvari: Ubija jetru i stvara masnoću

“Neću da jedem jaja, dobiću holesterol!” To su čiste nebuloze, tvdi nutricionista Predrag Nenadić. Čuveni stručnjak Predrag Nenadić je jedan od naših najpoznatijih nutricionista koji je svoje kvalifikacije sticao na…

Read more

Evo zašto treba jesti kašičicu meda pre spavanja: 3 razloga stručnjaka koji vas mogu preporoditi

Stručnjaci smatraju da kašičica meda pre spavanja donosi određene benefite koji mogu biti korisni za vaš organizam. Pojedini stručnjaci posebnu pažnju posvećuju proučavanju pravilnog rasporeda ishrane, zbog čega danas pronalazimo…

Read more

KUĆA KOJA IMA OVU BILKU NE MOŽE BITI SIROMAŠNA

Bosiljak je reč koja potiče iz grčkog jezika “basilikos“, što znači „trava dostojna kralja”. Zamislite samo da jednu takvu travu dostojnu kralja imate u svom domu – divno Seme bosiljka…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *