EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO SVAKOG DANA POJEDETE PO JEDAN KRASTAVAC: Niste ni svjesni šta radite organizmu

Dobro iskoristite sezonu krastavaca

Krastavci su bogati antioksidansima, vitaminima i mineralima, pa spadaju u red vrlo korisnih namirnica.

Pogoduju našem izgledu, koži i kosi, ali našem zdravlju. Daju nam energiju i hidriraju maksimalno. Još od davnina su se koristili u Indiji, ne samo kao dio ishrane, već i tradicionalne medicine.

Mnogi nisu ni svjesni koliko je ovo povrće korisno. Evo kako utiče na naš organizam ukoliko se redovno konzumira:

1. Pomaže u skidanju kilograma

Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole unošenja hrane. Krastavac ne sadrži masti i ima nizak nivo kalorija, te je odličan kod mršavljenja.

2. Ubrzava probavu

Krastavci sadrže vlakna, vitamine i visok udeo vode, a to pomaže vašoj probavi da bolje radi. Stoga, samo jedan krastavac može da riješi probavne probleme.

3. Maksimalno hidrira kožu i kosu

Krastavci su prepuni vode, te svakodnevnim konzumiranjem poboljšavate ukupan nivo hidratacije tijela, što je veliki plus za zdravlje.

Osim toga, sadrže vitamine B i C , kao cink, a oni su ključni za lepu kožu. Puni su i kofeinske kiseline koja ima protivupalna svojstva, a fisetin u krastavacu pomaže u borbi sa prvim znacima starenja kože.

B vitamini, poput riboflavina, kojima krastavci obiluju, zaslužni su za održavanje zdrave kose. Osim njih važni su i biotin i vitamin C koji ujedno sprječavaju prijevremeni gubitak kose i pojavu sijedih.

4. Povoljno utiče na kardiovaskularni sistem i može da smanju nivo holesterola

Obiluje i kalijumom,magnezijumom i vitaminom K, koji su bitni za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Vitamin K reguliše nivo kalcijuma u krvi, a smanjenje magnezijuma i kalijuma povezano je s porastom krvnoga pritiska. Osim toga, ako ga reodvno jedete možete smanjiti nivo holesterola.

5. Jača kosti i zube

Krastavci sadrže minerale poput molibdena i fluora koji sprečavaju nastanak karijesa. Takođe, obiluju kalcijumom koji je zaslužan za jake zube i kosti.

6. Može da eliminiše loš zadah

Ukoliko konzumirate krastavac možete da zaboravite na žvakaće gume i na borbu sa neugodnim zadahom. Krastavac će osvježiti usnu duplju i zaliječiri ranice. Stavite jedan isječen kolut krastavca na nepce i držite pola minuta, bakterije koje su odgovorne za neugodan dah biće eliminisane. (novi.ba)

Related Posts

“Kakva soda bikarbona čoveče?!”: Doktor Perišić predlaže ovu metodu, evo šta treba jesti i piti ako vas muči želudac

Doktor Vojislav Perišić savetuje šta ljudi treba da jedu ako imaju problema sa želucem i kiselinom. Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić je upozorio je ljude koji piju sodu bikarbonu na…

Read more

“Ova vrsta stolice je pokazatelj raka debelog creva”: Doktori upozoravaju na 1 simptom koji ne sme da se zanemari

Rak debelog creva sve je češće bolest koja pogađa stanovništvo, ali simptomi se retko kada mogu videti do momenta dok već ne bude kasno Prosečna osoba prazni creva između tri…

Read more

DA LI SU OPASNE CRVENE TAČKICE NA KOŽI? Morate kod doktora samo u jednom slučaju

Ako ste primetili crvene tačkice po telu, nemate razloga za brigu osim u jednom slučaju… evo kad lekar treba da pregleda melanome! Ako ste na koži videli crvenu tačku koju…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *