DR RANKO RAJOVIĆ OTKRIO KAKO RODITELJI SPRJEČAVAJU RAZVOJ DJEČIJEG MOZGA: Ove stvari ruše inteligenciju, a neke svi radimo

Doktor Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije, doktor sportskih nauka, osnivač Mense Srbije, član Komiteta za darovitu djecu i autor NTC sistema za učenje, objasnio je zašto ne treba da zabranjujemo djeci da se igraju na podu, da skaču po krevetu i da se vrte oko svoje ose, ali i kakve veze sa inteligencijom imaju dječija kolica i kašice.

“Inteligencija nije naslijedna, naslijeđuje se samo potencijal koji treba da se aktivira, a u tom je smislu najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života djeteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji”, ističe dr. Ranko Rajović.

On je na jednom od svojih predavanja u Zagrebu otkrio i kako svojim ponašanjem roditelji mogu da utiču na prirodan razvoj inteligencije kod djece. Evo kojim stvarima roditelji možda i nesvjesno utiču na razvoj dječije inteligencije:

Boja sobe za bebe
“Beba u prvih mjesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primijećuje jedino jake kontraste. Umjesto jednoličnih, rozih ili plavih enterijera, u dječiju sobu trebalo bi bar u tom prvom periodu staviti tamne zavjese ili tapete koje će stvoriti kontrast”, poručuje dr Rajović.

Igranje na podu
Dok dijete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene dijelove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dijete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Al faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

Skakanje po krevetu
“Neuroni koji ne rade – umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču djecu da skaču. Svaki skok pomjera težište tijela ulijevo ili udesno, pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga. “Umejsto da zabranite djetetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite da podstaknete razvoj inteligencije djeteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dijete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati”, poručuje dr Ranko Rajović, koji akcentuje da slično kao skakanje, djeluje i okretanje oko svoje ose.

Vožnja u kolicima kada dijete prohoda
Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas djecu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored uticaja na kognitivni razvoj, dugo guranje djece u kolicima dovodi i do pojave ravnih stopala, koja danas ima već oko 70 odsto djece. Svakako bi djeca trebalo što više da hodaju, a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

Blendanje hrane
Sa žvakanjem dijete počinje u periodu od šest mjeseci, a do godinu i po dana trebalo bi svakako prijeći s kašica na krutu hranu. Važno je da žvaće, da mu se hrana ne miksa i ne usitnjuje na male komadiće, jer žvakanje, prema riječima dr Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

(Yumama/Miss7)

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *