IMATE POVIŠEN HOLESTEROL: Ove 3 namirnice nisu za vas, trebali biste ih izbjegavati

Ako vam je ljekar rekao da imate povišen holesterol ili vi sami znate da ste u rizičnoj grupi da će se on kod vas razviti u budućnosti, najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje se da pratite stanje i savjete stručnjaka, a posebno kada je hrana u pitanju.

Holesterol će se prirodno javiti i važan je tijelu jer se koristi kako bi se stvarale stanice i regulirali hormoni, između ostalog. Ipak, previše holesterola koji cirkulira tijelom može biti opasno te vas dovodi u rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara – navodi dr. Trista Best.

Povišena razina ukupnog i LDL-holesterola te smanjena razina HDL-holesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila. S druge strane, adekvatne razine istih ili smanjene razine ukupnog i LDL- te povećan nivo HDL-holesterola, taj isti rizik smanjuju. Promjene životnih, posebice prehrambenih navika često su prva terapija koja se savjetuje osobama koje imaju povišenu razinu holesterola u krv

Šta uzorkuje povišen holesterol?

Nažalost neki od faktora su i neizbježni, a to su genetika i godine. Ali naučnici sve češće stavljaju naglasak na stil života koji će također utjecati zdravlje.
Best pojašnjava kako je jasno da genetika igra veliku ulogu u tome kako će tijelo procesuirati holesterol i koliki je vaš rizik da će se razviti. Neke prehrambene navike isto tako mogu voditi do povišenja razine holesterola u tijelu.

Jedna od glavnih zabluda o kolesterolu i hrani je ta da namirnice bogate holesterolom morate izbaciti. No, prehrambeni holesterol ustvari ima jako slab utjecaj na razine holesterola u tijelu nego što se to prethodno smatralo.
Stručnjaci s Mayo klinike savjetuju da hrana puna soli i zasićenih masnoća ima puno jači utjecaj na holesterol u tijelu nego ona u kojoj se on nalazi. Šta bismo to trebali izbjegavati, otkrivaju ljekari.

PRŽENA HRANA

Nećete konzumacijom ovakve hrane nakupiti samo višak kalorija već se to može dogoditi i s holesterolom.

Namirnice koje su pržene i koje imaju više masnoća se pripremaju drugačija. Često će sadržavati trans-masnoće, koje su štetne za zdravlje srca – navodi Best. Umjesto prženja hrane zašto ne biste istu pripremali na roštilju ili pekli u rerni? To sve dobro načini izbjegavanja zamke unosa viška masnoća.

PEKARSKI PROIZVODI

Pečeni proizvodi, a posebno oni koji su pakirani i procesuirani često mogu sadržavati sastojke koji mogu kroz neko vrijeme utjecati na razinu holesterola u krvi.

Takvi proizvodi znače i rizik od povišenje razine holesterola uglavnom radi masnoća koje sadrže ali i rafinirane ugljikohidrate. Tip koji se koristi u pripremi može povisiti trigliceride u krvi i tako uzrokovati upale, koje pak mogu osobu staviti u rizičnu skupinu od oštećenja arterija ali i nakupljanja holesterola”, dodaje Best.
Prema pisanju Harvard Health School, jedan od najvećih faktora nastanak povišene razine holesterola nisu namirnice koje sadrže holesterol već kombinacija nezdravih masnoća i ugljikohidrata.

PROCESUIRANO CRVENO MESO

Proizvodi kao što su kobasice, salame i slanina su poznati po tome da sadrže zasićene masnoće i natrij pa treba paziti koje količine koristite ako pazite na razinu kolesterola u krvi. Prema studiji koja je objavljena u magazinu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, česta konzumacija procesuiranog crvenog mesa je povezana s povećanim rizikom od povišenog holesterola i razine triglicerida.

Dosadašnja istraživanja su pokazala kako stalna konzumacija procesuiranog crvenog mesa može utjecati negativno na zdravlje i ako ne govorimo o holesterolu.

Jedna je studija provedena prošle godine pokazala kako svakodnevna konzumacija procesuiranog crvenog mesa je povezana s većim rizikom od razvoja koronarnih bolesti srca, piše Ordinacija.hr. (novi.ba)

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *