KAKO DA REGULIŠETE POVIŠENE TRIGLICERIDE ISHRANOM: Tabela namirnica koje smete da jedete, a ovo je STROGO ZABRANJENO

Trigliceridi su važni za igradnju ćelija i deponovanje energije, ali njihov visok nivo može da ima dugotrajne posledice i da nosi velike zdravstvene rizike

Ishrana za povišene trigliceride, Foto: Shutterstock
Danas mnogi ljudi imaj problem sa povišenim trigliceridima. Kada ih spomenemo, odmah mislimo na prekomernu težinu i loš izbor namirnica. Ali, znamo li šta su, zapravo, trigliceridi, koja je njihova uloga i zašto je njihov optimalan nivo veoma važan? Znamo li na šta, osim na gojaznost, upućuje povišen nivo triglicerida u krvi?

Trigliceridi su estri glicerola i masnih kiselina, a ime su dobili po tome što se tri masne kiseline vežu na tri hidroksilne grupe glicerola. Oni čine najveći procenat masti ljudskom telu. Učestvuju u građi svih živih ćelija i jedna od najvažnijih uloga im je deponovanje energije.

Ova vrsta masnoće se u telo unosi putem hrane – trigliceridi su glavni sastojak biljnih i životinjskih masti i ulja, piše Stetoskop. Masnoća iz hrane se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, pa zatim ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju, te stiže do jetre. Ako se unese preiviše triglicerida, višak se deponuje u obliku masnih naslaga.

Referentna vrednost triglicerida u krvi iznosi do 1.70 mmol/L. dok se sve više od toga smatra povišenim. Visoki trigliceridi u kombinaciji sa visokim holesterolom u krvi povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara , insulinske rezistencije i pankreatitisa.

Povećana vrednost triglicerida osim putem hrane, javlja se i usled nekih bolesti kao što su oštećenja jetre, dijabetes, hipotireoza, nefrotski sindrom, alkoholizam i nasledna hiperholesterolemija. Može biti i rezultat uzmanja nekih kontraceptivnih lekova, stresa, čak i dijeta, pre svega onih koje podrazumevaju visok unos ugljenih hidrata, a mali unos proteina.

Povišeni trigliceridi često su povezani sa povišenim LDL i smanjenim HDL holesterolom.

Ipak, povišeni trigliceridi najčešće su posledica neadekvatne ishrane, a neke od namirnica koje bi trebalo izbaciti jer ih sadrže u izobilju jesu mesne prerađevine, čips i druge grickalice prepune trans masti, krompir u svim oblicima, kao i belo brašno, pirinač i testenina, jer se prebrzo vare i pretvaraju u šećere.

Povišene trigliceride u krvi ne bi trebalo zanemariti, s obzirom na to da je nauka potvrdila kako povišeni trigliceridi mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara, insulinske rezistencije i pankreatitisa, kao i gojaznosti, začepljenja krvnih sudova…

Ipak, dobra vest je da se nivo triglicerida najčešće može regulisati pravilnom ishranom. Predstavljamo vam tabelu dozvoljene hrane iz svake grupe namirnnica, kao i one koje su zabranjene ukoliko vam je cilj da snizite nivo triglicerida:

Spisak dozvoljenih i zabranjenih namirnica za Stetsokop je sastavila prof. dr Maja Nikolić, specijalista higijene i subspecijalista zdravstvenog vaspitanja, nutricionista i dijetolog sa Medicinskog fakulteta u Nišu.

Ne zaboravite: Vežbanje i održavanje optimalne telesne težine doprinosi zdravlju na svim nivoima, pa tako i snižavanju nivoa triglicerida.

Related Posts

Naučno dokazano: Ovaj tretman može ublažiti bol koji uzrokuje išijas, rezultati su neverovatni

Razlike između grupa postale su očigledne u drugoj nedelji… Novo istraživanje koje je upoređivalo akupunkturu s placebo terapijom sugeriše da akupunktura može pomoći u ublažavanju bolova kod išijasa. Akupunktura ublažava…

Read more

Imate visok pritisak: Nemojte za doručak da jedete ove namirnice, ni za živu glavu

So nije jedini prehrambeni faktor koji doprinosi visokom krvnom pritisku. Stručnjaci iz Health Matcha izdvojili su četiri popularne opcije za doručak koje bi pojedinci s visokim krvnim pritiskom morali da…

Read more

Problemi sa zubom doveli do fatalnih posledica u Sarajevu: Doktor Marković upozorio na potencijalno opasne simptome

Ako se pravilo ne prostupa, možda doći do ozbiljnih komplikacija. Vest o smrti šesnaestogodišnje devojke iz Sarajeva nakon lečenja zuba u privatnoj ordinaciji šokirala je ceo region. Postavlja se pitanje…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *