Odrezani komad ostavite da leži u bašti: RIJEŠIT ĆETE SE SVIH PUŽEVA!

U današnjem tekstu ćemo pisati o problemu puževa u vrtovima i nudi nekoliko strategija za njihovo kontrolisanje kako bi se zaštitile biljke.

Puževi bez školjke su opisani kao štetnici koji mogu ozbiljno oštetiti poljoprivredne biljke, uključujući povrće i cvijeće. Oni su posebno aktivni nakon kiše i noću, kada nanose najviše štete mladom lišću, izdancima, klicama i sadnicama, ali i zrelim usjevima.

 

Jedna od preporučenih metoda za kontrolu puževa je ručno sakupljanje. Iako je to dugotrajan proces, sakupljanje puževa i njihovo premještanje na drugo mjesto može biti efikasno, posebno na manjim površinama. Također se navodi da je grejpfrut efikasna zamka za puževe jer ih privlači svojim intenzivnim mirisom. Kada se puževi skupe na grejpfrutu, lakše ih je prikupiti i premjestiti na lokaciju gdje neće predstavljati prijetnju usjevima.
Druga strategija koja se spominje je korištenje bakrene žice. Puževi ne vole dodir s bakrom, pa se preporučuje oblaganje saksija, paravana ili ograde cvjetnjaka bakrenom žicom kako bi se odbili puževi.

Također se predlaže sadnja biljaka koje puževi ne vole zbog specifičnog mirisa, kao što su kadulja, nasturcijum ili stolisnik. Ove biljke mogu djelovati kao prirodni repelenti za puževe.

Konačno, tekst spominje i komercijalna sredstva za odbijanje puževa i njihove sluzi, što može biti dodatna opcija za kontrolu ovih štetočina.

Kombiniranje različitih metoda može pružiti najbolje rezultate u zaštiti vrtova od štete koju nanose puževi.

 

Related Posts

Uzmite čašu sirćeta, 0bičnih karanfilića i dobro sačuvajte ovaj domaći trik: K0RISTIM GA G0DINAMA I PREP0RUČUJEM SVIMA

Jeste li ikada razmišljali o miješanju octa i klinčića? Iako vam to možda neće pasti na pamet, prednosti ovog uparivanja su neprocjenjive. Isprobajte i bit će vam drago. Poslušajte ove…

Read more

90% vozača ne zna 0vu funkciju u automobilu: VE0MA JE K0RISNA

Ako vam sunce sija u oči za volanom, to može biti ne samo neprijatno, već i opasno po život. Imamo savjet za vas kako još efikasnije koristiti otvor blende u…

Read more

KR0JAČKI trik za naoštravanje bilo koje makaze za nekoliko sekundi: Čak i one najtuplje sijeku kao nove

Ovaj savjet sam dobila od svoje bake, krojačice, a ona ga je iskoristila prije 60 godina kada je tek počela da šije. Uvijek je morala imati svoje makaze u savršenom…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *