ĆUFTICE OD KROMPIRA I TIKVICA…Nikada nisam kuvala ovako ukusno i zdravo jelo

Ove ćuftice od povrća, koje sadrže tikvice, krompir i suluguni sir, ukusno su jelo koje se lako pravi i savršeno je za svaki obrok. Umak od dimljene paprike daje divan dimljeni ukus, čineći ovo jelo koje će se svidjeti svima.

POTREBNI SASTOJCI:

Kada je riječ o ćufticama, postoji niz mogućnosti za odabir.

Za ovaj recept trebat će vam 1 tikvica, 2 krumpira, 1 mrkva, 100 g naribanog suluguni sira, nasjeckani mladi luk, 2 jaja, sol i crni papar po ukusu, mljeveni češnjak, 2 žlice griza, biljno ulje za prženje, i umak.

Za ovaj recept trebat će vam dvije žlice kiselog vrhnja, dvije žlice majoneze, dvije žličice dimljene paprike u prahu i dvije žličice sušenog češnjaka.
upute:

PRIPREMA ĆUFTICA:

 

Pripremite tikvice tako da ih naribate i prebacite u zdjelu. Malo ih posolite i ostavite da odstoje četvrt sata kako bi otpustili višak vlage.
Naribajte krumpir i mrkvu, pa ih ostavite sa strane.
Spojite sastojke i pomiješajte ih. Pomiješajte povrće s ostalim sastojcima i dobro ih izmiksajte.
Nakon 15 minuta uklonite višak vlage iz tikvica i stavite ih u veliku zdjelu za miješanje. Pomiješajte naribani krumpir, mrkvu, suluguni sir, mladi luk, jaja, sol, crni papar, mljeveni češnjak i griz. Temeljito izmiješajte sve sastojke.
Korak 4: Ostavite smjesu da se odmori.

Ostavite smjesu da odstoji 20 minuta, omogućujući da se griz proširi. Nastavite s pripremom fritula zagrijavanjem ulja.

Započnite zagrijavanjem biljnog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Nastavite s oblikovanjem i kuhanjem:
Smjesu oblikujte u pljeskavice i pecite ih u tavi otprilike 3-4 minute sa svake strane dok ne poprime lijepu zlatnosmeđu boju. Ako volite drugačiji način pripreme, popečke možete ispeći i u pećnici.
Nakon što poprime zlatnosmeđu boju, fritule prebacite na lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (350°F) 20 minuta. Umak se može pripremiti miješanjem sastojaka.

Pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu, dimljenu papriku u prahu i sušeni češnjak u maloj posudi. Temeljito izmiješajte sastojke.
Evo nekoliko preporuka kako poslužiti ovo jelo:

Za izvrsnu prezentaciju, tople popečke ukrasite svježe nasjeckanim mladim lukom ili mirisnim začinskim biljem. Popratite ih ukusnim umakom od dimljene paprike.

Related Posts

FAŠIRANE ŠNICLE OD MLJEVENOG MESA OVAKO IH JA PRAVIM I MENI SU NAJBOLJE

Sastojci: 500 gr mlevenog govedjeg mesa 2 osrednja krompira 2 sargarepe 1 glavica crnog luka 1 jaje malo soli i brasna Priprema: U mleveno meso narendati krompir i sargarepu, dodati…

Read more

Ova pita sa sirom je tako ukusna da mogu da je pravim svaki dan! Brz i jednostavan recept

Prepustite se slanim okusima ove slane pite od svježeg sira i krem ​​sira, izvrsne kulinarske kreacije koja je idealna za osvježavajući ručak ili divno predjelo. Zamamna kombinacija hrskavog filo tijesta…

Read more

Ovi hljepčići se spremaju za samo nekoliko minuta…Brzo i ukusno

Želite dodati ugodan štih svom jutarnjem obroku ili poboljšati svoju večeru slatkim prilogom? Ne tražite dalje od ovog jednostavnog recepta za domaći kruh. Napravljeni od osnovnih namirnica kao što su…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *