Drevni srpski recept koji čuva zdravlje: Ovo je spas za pluća, srce, ali i nervozu!

Ovih godina ponovo se okrećemo glogu koji je donedavno bio potpuno zaboravljen i služio je samo kao živa ograda u dvorištima nekih kuća. To je prava šteta kada se uzme u obzir da njegovi plodovi, ali i lišće obiluju lekovitim svojstvima.

Tako cvetovi gloga sadrže trimetilamin i glikozid oksiakantin, dok sam plod sadrži eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, ali i kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.

U našem narodu su rituali vezani za zdravlje i glog neraskidivo vezani. Bilo je jako ukorenjeno verovanje da bolestan čovek treba da odnese kolač od kukuruznog ili pšeničnog brašna do gloga i na njega ga okači uz reči „U glog ulog, a u telo odlog.“

Glog je pre svega namenjen ljudima koji imaju probleme sa srcem, ali i ženama u predmenopauzi i menopauzi. Uz to, kažu, i smiruje nerve.

Za kućno lečenje možete napraviti svoju tinkturu od gloga, koja reguliše pritisak, ubrzava cirkulaciju, jača krvne sudove i srce. Uz to, smanjuje rizik od pojave i nastanka srčanih oboljenja, a i ublažava simptome bronhitisa, upale pluća i drugih plućnih bolesti.

Sastojci:

60 grama mešavine svežih listova i cvetova gloga

3 decilitra 96-procentnog medicinskog alkohola

Staklena tegla koja se hermetički zatvara

Priprema

Sitno iseckajte cvetove i listove i stavite u teglu. Prelijte sa tri decilitra alkohola, promešajte, zatvorite i ostavite da na sobnoj temperaturi stoji tri nedelje. Tada sadržaj procedite i prelijte u tamnu staklenu ambalažu koja se takođe hermetički zatvara, i čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. Ova količina trebalo bi da vam posluži za tri meseca.

Upotreba

Razmutite 15 kapi tinkture u 50 do 100 ml vode i popijte pola sata pre obroka. Pijte tri do četiri puta dnevno, i koristite redovno tri meseca, nakon čega treba napraviti pauzu.

Related Posts

Stavila je posoljeni limun pored glave i preko noći se rešila problema koji je mučio godinama

Sve više ljudi spava sa posoljenim limunom kraj glave, jer udisanje ovog mirisa olakšava određene tegobe Sve što treba da uradite je da limun isečete na par delova, posolite ga…

Read more

Četiri vrste čaja koji poboljšavaju zdravlje creva i blagotvorno deluju na jetru i visok krvni pritisak

Ovo su četiri vrste čajeva koji poboljšavaju zdravlje creva Ii umirujuće deluju na jetru i visok pritisak. Savremeni način života, koji uključuje malo vežbe i lošu ishranu, često dovodi do…

Read more

Žene u svijetu masovno stavljaju sapun ispod čaršava: Šokiraćete se kada vidite zbog čega

Niko ne zna zašto, ali mnoge domaćice se kunu u ovu metodu i istu praktikuju pred spavanje Naime mnoge žene tvrde da će sapun stavljen ispod čaršava sprečiti pojavu grčeva…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *