Recept za ajvar je tražen u septembru: 0VAJ RECEPT JE PR0VJEREN0 NAJB0LJI

Ajvar je delicija koja se diljem Balkana proizvodi tijekom rujna. U Bosni i Hercegovini brojne obitelji prave vlastiti ajvar. Ipak, najbolji ajvar se pravi u Sjevernoj Makedoniji. Stoga ćemo s vama podijeliti način na koji Makedonci pripremaju ovaj specijalitet.

U svojim ranim danima, ajvar je služio kao alternativa mesnim jelima i drugim ekstravagantnijim jelima koja nisu bila dostupna mnogim obiteljima. U tim izazovnim razdobljima nametnuo se kao omiljeni prilog, obogaćujući jela svojim divnim okusom.

Podrijetlom iz Makedonije, ajvar se brzo probio preko Balkana, gdje je svako područje jelu dalo svoj poseban karakter. Međutim, Makedonci ostaju predani svojoj baštini, radeći svoj ajvar jedinstvenom tradicionalnom metodom.

Kako se priprema ajvar? Recept i način pravljenja makedonskog ajvara.
Izrada ajvara nadilazi puko kuhanje; postaje zajednički ritual koji uključuje i obitelj i susjede. Svake jeseni, dok berba paprike doseže svoj zenit, obitelji se ujedinjuju kako bi ispekle, ogulile i izmiješale paprike. Ovaj dugotrajan proces zahtijeva i strpljenje i ljubav. Za postizanje idealne teksture i okusa ajvara potrebna je polagana priprema i neprestano miješanje. Mnogi se slažu da je najdivniji sastojak ovog pothvata druženje koje se dijeli tijekom izrade.

Ajvar je za razliku od ljutenice i pinjura na jednostavnom principu: sastoji se isključivo od crvene mesnate paprike, ulja, soli, octa i malo šećera. Uvođenje dodatnih sastojaka pretvorit će vaš ajvar u sasvim drugo jelo – bilo u ljutenicu s začinskom paprikom ili u pinjur s patlidžanima i mrkvom.

Stoga se pridržavamo temelja i dosljedno proizvodimo besprijekoran ajvar.

SASTOJCI:

Za pripremu ajvara počnite s 25 kg crvenih paprika srednje veličine koje nisu previše mesnate. Također ćete trebati između 1 i 1,5 litara suncokretovog ulja, prilagođavajući količinu ovisno o potrebama prženja. Posolite po ukusu, dodajte 2 žlice šećera i po želji 1 žlicu octa. Za pikantniju verziju ajvara ubacite 1 kg ljutih papričica.

Paprike dobro očistite i dobro osušite. Paprike ravnomjerno pecite sa svih strana dok kožica ne pougljeni, pazeći da se ne zapale.
Za lakše guljenje pečene paprike stavite u plastične vrećice. Nakon toga izvadite sjemenke i ogulite paprike.
Pustite paprike da se ocijede nekoliko sati ili idealno preko noći, produžujući trajanje. Mljevenje paprike.

Ocijeđene paprike obradite mlinom, a za poboljšani ajvar preporučamo krupnije mljevenje. Kuhanje ajvara.

Proširenu zdjelu lagano premažite uljem i dodajte mljevenu papriku. U posebnoj tavi zagrijte ulje.

Dok se ulje zagrijava, pirjajte paprike na srednjoj vatri otprilike 20 minuta. Kad se ulje dovoljno zagrije, umiješajte ga u paprike uz stalno miješanje.
Ajvar kuhajte na srednjoj vatri 2 do 3 sata počevši od početnog vrenja uz stalno miješanje. Završite postupak završnim dodacima i pripremite se za konzerviranje.

Ajvar se smatra gotovim kada se tijekom miješanja vidi dno posude. Za pripremu za čuvanje staklenke stavite u pećnicu na 100°C da se zagriju pola sata prije završetka prženja.

Kako se prženje bliži kraju, dodajte sol, šećer i ocat. Vrući ajvar prebacite u zagrijane staklenke i zatvorite ih dezinficiranim poklopcima.
Staklenke ponovno stavite u pećnicu na 75°C još sat vremena. Staklenke ostavite u zatvorenoj pećnici dok se potpuno ne ohlade.

Upute za pripremu makedonskog ajvara: Odabir paprika: Odlučite se za paprike srednje veličine koje su manje mesnate jer imaju manje vode. Prženje: Kako biste spriječili prskanje i osigurali ravnomjerno prženje, nemojte pržiti više od 25 kg paprika odjednom.

Kuhanje: Znate da je ajvar gotov kada se miješanjem otkrije dno zdjele. Prekuhavanje: Pazite da se ajvar ne kuha predugo jer će ulje narasti do vrha.
Za pikantni ajvar stavite 1 kg ljutih papričica na 25 kg slatkih papričica. Za sterilizaciju staklenke stavite u pećnicu na 100°C pola sata prije nego što ajvar bude gotov.

Hlađenje: Kako biste jamčili pravilno konzerviranje, ostavite staklenke u zatvorenoj pećnici dok se potpuno ne ohlade. Kako Makedonci pripremaju ajvar pogledajte u videu:

Related Posts

Paprike punjene krompirom… RECEPT KOJI JE MN0GE 0DUŠEVIO

Svako povrće operite pa pripremite: 15 manjih paprika, 4 krompira, 1 šargarepa, 2 zrela paradajza, 1 glavica crnog luka, 1-2 čena belog luka, 2 kašike iseckanog peršunovog i celerovog lista,…

Read more

PAPRIKE U SENFU – 0DLIČAN RECEPT, NE ZNAM GDJE SE D0 SAD KRIO

Odlična salata… Nisam ljubitelj senfa, ali me okus ovih paprika istinski veseli. POTREBNI SASTOJCI: Dva kilograma crvene paprike, kilogram žute paprike, 700 grama senfa, 400 mililitara ulja, plus još 300…

Read more

POHANE PALAČINKE..ODLIČNA IDEJA KAO BRZO DO UKUSNOG DORUČKA

Sastojci (za 22 palačinke): 2-3 jaja malo soli,šećera 1 l mlijeka 1 dcl mineralne vode glatko brašno po potrebi Za punjenje: 1/2 kg šunke za pizzu 30 dag sira gaude…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *