NE ZABORAVITE DA POMJERITE KAZALJKE UNAZAD! Evo kada počinje zimsko računanje vremena

Dolazak zime 2024. je na pomolu. Ne zaboravite prilagoditi sat u skladu s tim. Svake godine priželjkujemo da se ta praksa eliminira, ali ona za sada i dalje postoji.

Zimska sezona 2024.

Kada dolazi do pomicanja sata 2024. godine? Tijekom vikenda od 26. do 27. listopada satove će trebati pomaknuti jedan sat unatrag tijekom prijelaza sa subote na nedjelju. U 2024. godini promjena će se dogoditi rano ujutro, što će rezultirati pomakom od 2 sata umjesto uobičajenih 3 sata, što će vam omogućiti da uživate u dodatnom satu sna.

Trenutno je u Srbiji i diljem Europe još uvijek na snazi ​​prijelaz sa zimskog na ljetno računanje vremena.

Brojne nacije vjerojatno neće poduzeti ovu akciju, budući da stručnjaci ukazuju da predstavlja zdravstveni rizik. Doista, vjerojatno ste primijetili da vam ova promjena ne donosi nikakvo zadovoljstvo.

Mnoge zemlje u Aziji i nekoliko zemalja u Africi ne podešavaju svoje satove. Na primjer, štetne prakse uočene su u mjestima poput Turske, Rusije, Sirije, dijelova Meksika, Havaja, Arizone i Portorika.

Međutim, takav je pristup zauzela većina europskih zemalja, kao i Australija i Južna Amerika, između ostalih.

U zemljama u kojima su satovi podešeni za jedan sat, brojni pojedinci izražavaju zabrinutost zbog problema sa spavanjem, srčanih problema i vrtoglavice. Osim toga, razna istraživanja ukazuju na porast prometnih nesreća, ozljeda na radu, srčanih udara i ukupne stope smrtnosti stanovništva.

Prema nekim stručnjacima, jutarnja svjetlost služi kao znak našem tijelu da je počeo novi dan. Posljedično, kada se taj biološki ritam promijeni, dolazi do poremećaja raznih procesa u organizmu.

Promjena vremena na satu također može poremetiti hormonsku ravnotežu tijela.
Određeni čimbenici upravljaju razinama šećera u krvi, stresom, glađu, ljutnjom i zadovoljstvom. Sve se to događa zbog jedne klase koja je u pokretu.

Što je dovelo do početne rasprave o promjeni vremena na satu?
Godine 1784. Benjamin Franklin pripisao je to konzumaciji svijeća, sugerirajući da bi promjena načina spavanja mogla dovesti do ušteda. Smatra se da ova metoda potječe od Nijemaca tijekom Prvog svjetskog rata. Nakon toga, praksa prilagođavanja vremena tijekom zime postala je globalno uspostavljena.

Tijekom godina, analize su pokazale da se energija može i sačuvati i ne sačuvati. Osim toga, često se spominje zabrinutost u vezi s mogućim zdravstvenim rizicima.

Istraživanja provedena na globalnoj razini pokazuju da pojedinci obično žele povratak na mjerenje vremena koje je u skladu s biološkim normama. Međutim, u nekim zemljama, poput Velike Britanije, gotovo polovica ispitanih izražava sklonost pomicanju satova.

Ukratko, pripremite se za podešavanje satova i prelazak na zimsko računanje vremena, bez obzira na sve.

Zbog toga će se sat pomaknuti za jedan sat unazad od subote do nedjelje, 26. i 27. listopada. To znači da će umjesto 3 sata postati 2 sata.

BONUS:

STRUJA SKUPLJA OD OBEĆANIH 10%: Stigli prvi računi nakon poskupljena, KO ĆE ODGOVARATI ZA OVO?

Među korisnicima Elektroprivrede BiH u Bosni i Hercegovini pojavila se zabrinutost nakon nedavnih poskupljenja električne energije, prvenstveno zbog razlike između predviđenog i stvarnog povećanja.

Iako je prvotno priopćeno povećanje od 10%, nekoliko korisnika primijetilo je da njihovi računi odražavaju porast troškova energije od 23%, unatoč tome što nije bilo promjena u mrežnim naknadama, što sugerira da je stvarno povećanje cijene premašilo najavljeno.

Profesor Samir Lemeš napomenuo je da je naknada za struju na njegovom računu premašila navedenu odluku za preko 20 posto. Iz FERK-a pojašnjavaju da iako je energetska komponenta poskupjela za više od 20%, nepromijenjene tarife za korištenje mreže i mjernog mjesta rezultirale su prosječnim povećanjem za kupce od 10,04%.

Procjena poskupljenja, uzimajući u obzir stalnu cijenu mrežarine, pokazuje da je stvarno poskupljenje cca 11,5%, te je za 1,5% više od dopuštene granice.

Ovo dodatno povećanje troškova od 1% može dovesti do značajnog utjecaja na ukupne troškove, posebno kada se uzme u obzir značajan ukupni iznos za cijelu godinu.

Među građanima postoji osjećaj razočaranja i kritike zbog kontinuiranog rasta cijena, posebice u kontekstu stagnacije plaća i mirovina.

Brojni pojedinci izrazili su zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti i odgovornosti, pozivajući nadležne institucije da riješe te pogreške i zajamče pravednu procjenu troškova.

U međuvremenu se čekaju dodatna pojašnjenja i eventualni odgovori nadležnih kako bi se rasvijetlila situacija i eventualno ispravile pogreške u izračunu.

Related Posts

TABLICA VRIJEDNOSTI: Evo koji je normalan KRVNI PRITISAK prema starosnoj dobi

Visok krvni pritisak je čest problem,a uzrokuje nesanicu, glavobolju, loše raspoloženje. Ipak, visok krvni pritisak nije bezazlen jer može povećati rizik od srčanog udara, srčanih i ostalih bolesti. Najčešći uzrok…

Read more

Stiže mlad Mjesec u Škorpiji: 1. novembra se mijenja život 3 horoskopska znaka

Mlad Mjesec očekuje nas 1. novembra u vodenom znaku Škorpije i predstavlja novi početak, a ovaj astrološki period će imati uticaj na sve znakove, a ponajviše na Rakove, Ribe i…

Read more

Samo 50 grama ovog praha čini da WC šolja zablista: Za tren će biti kao nova, zaboravite na ribanje i hemikalije

Čišćenje kupatila je izuzetno važno za naše zdravlje i za što ugodnije obavljanje prirodnih procesa organizma. Danas vam otkrivamo jako zgodan trik za čišćeje WC šolje. Korisnica društvenih mreža iz…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *